Zambartas Single Vineyard Xynisteri : Το Ξυνιστέρι αλλιώς

στις


grapes

Όταν ο Μάρκος Ζαμπάρτας αποφάσισε να πειραματιστεί με μια από τις καλύτερες κυπριακές γηγενείς ποικιλίες, το Ξυνιστέρι, το αποτέλεσμα ήταν το Zambartas Single Vineyard Xynisteri – της Μαρίας Θ. Μασούρα

Μια από τις πιο σημαντικές περιόδους για το κρασί, είναι η εποχή του τρύγου. Όπως λένε και πολλοί οινοποιοί, το κρασί «φτιάχνεται» στο αμπέλι.
Τέλη του Σεπτέμβρη, είχα μια πρόσκληση από τον Μάρκο, να ζήσω την εμπειρία του τρύγου από κοντά και να επισκεφθώ και το καινούριο ιδιόκτητο αμπέλι του Οινοποιείου Ζαμπάρτας. Από αυτό το αμπέλι παράγεται η νέα προσθήκη στη γκάμα των κρασιών του οινοποιείου, το Single Vineyard Xynisteri.

pickinggrapes
Η εποχή του τρύγου είναι μαγική!

Περνώντας πρώτα από το οινοποιείο που βρίσκεται στον Άγιο Αμβρόσιο, συναντήθηκα με την Marleen, υπεύθυνη μάρκετινγκ και σύζυγο του Μάρκου και μαζί ξεκινήσαμε για τα Μανδριά, εκεί που βρίσκεται ο αμπελώνας. Μισή περίπου ώρα μετά, βρεθήκαμε εκεί.
Ο Μάρκος, ο γεωπόνος Χριστόδουλος Καραολής και οι υπάλληλοι ήταν από το πρωί εκεί, τρυγώντας το αμπέλι.

markos1
Το Ξυνιστέρι στα χέρια του Μάρκου

Ο αμπελώνας πανέμορφος. Ηλικίας 28 ετών, βρίσκεται σε ένα υψόμετρο 900 μέτρων. Όταν το αγόρασαν, πριν από λίγα χρόνια, φάνηκαν πολύ τυχεροί, αφού τα αμπέλια που υπήρχαν ήδη εκεί – Ξυνιστέρι στην μεγάλη πλειοψηφία – βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. Έτσι ήταν μια καλή ευκαιρία, να αρχίζει το νέο project του Μάρκου – η δημιουργία ενός κρασιού, από μια από τις σημαντικότερες γηγενείς κυπριακές ποικιλίες, από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι (single vineyard). Έτσι γεννήθηκε το Zambartas Single Vineyard Xynisteri, που το πρώτο ήταν του 2014.

Περπατώντας ανάμεσα στους αμπελώνες, με θέα το δάσος του Τροόδους, συνομιλούσαμε με το Μάρκο. Μου εξήγησε πως το πιο σημαντικό είναι πως, οι διεργασίες και ο τρόπος που χειρίζονται το συγκεκριμένο project, έχουν σκοπό να αναδείξουν το συγκεκριμένο αμπελοτόπι.
Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει πως δεν προστίθενται ανόργανα/ χημικά λιπάσματα. «Εάν χρειαστεί να θυσιάσω λίγη από την ποιότητα του σταφυλιού για να μην χρησιμοποιήσω χημικά παρασκευάσματα, θα το κάνω. Δεν μιλάμε για χημικά που κάνουν κακό στον άνθρωπο, αλλά αφήνουν ένα αποτύπωμα στο σταφύλι. Και αυτό δεν το θέλουμε», αναφέρει ο ίδιος.

Η παρακολούθηση των αμπελιών, κατά τη διάρκεια του χρόνου είναι συνεχής. Παρατηρούν την εξέλιξη και κρίνουν αναλόγως. Αφήνουν τη φύση να πάρει την πορεία της. Για παράδειγμα, αν το αμπέλι έχει προσβληθεί από μύκητες, περιμένουν την αλλαγή του καιρού, να γίνει ξηρός και θερμός για να φύγουν από μόνοι τους. Είναι ένα ρίσκο, αλλά αυτό σημαίνει πως δεν θα κάνουν επέμβαση με χημικά για να τους σκοτώσουν. Σε περίπτωση, που χρειαστεί να ψεκάσουν, χρησιμοποιούν μόνο βιολογικά προϊόντα.

Το συγκεκριμένο αμπέλι, βρίσκεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής, από συμβατική σε βιολογική καλλιέργεια. Σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτό παίρνει τρία χρόνια και τώρα βρίσκονται στον πρώτο.

pickinggrapes2

Όταν ωριμάσει το σταφύλι, πραγματοποιείται ο τρύγος γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη που όπως λέει και ο Μάρκος, για το συγκεκριμένο τόπο, αυτή είναι η ιδανική περίοδος και συνθήκες. Ο τρύγος, το μάζεμα, γίνεται με τα χέρια μόνο, χωρίς μηχανήματα και μόνο τα καλύτερα σταφύλια επιλέγονται.
Ακολούθως, τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο, όπου αλέθονται και αφήνεται η φλούδα με το χυμό κάποιες ώρες. Στο επόμενο στάδιο γίνεται προσεκτική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και σε δρύινα βαρέλια.  Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 4-5 μήνες. Φέτος όμως ο Μάρκος αποφάσισε πως θα πειραματιστεί, αφήνοντας το κρασί λίγο περισσότερο στο βαρέλι και στις δεξαμενές μέχρι την εμφιάλωση τον επόμενο Ιούνη, 11 μήνες δηλαδή μετά τον τρύγο.

christodoulos
Ο γεωπόνος του Οινοποιείου Ζαμπάρτας, Χριστόδουλος Καραολής

Όταν μιλάμε για κρασί με βαρέλι, ιδιαίτερα λευκό, είναι πολύ ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα, κυρίως όσο αφορά τη γευστική εμπειρία. Ας δούμε όμως, όλα τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του Zambartas Single Vineyard Xynisteri,
Στη μύτη: Εκτός από αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών άνθων,  χαρακτηριστικά της ποικιλίας όταν ωριμάσει σωστά, το βαρέλι σε αυτό το κρασί προσδίδει επιπλέον αρώματα από παντεσπάνι, γλυκό ψωμί και παστό χρυσόμηλο. Ένα Ξυνιστέρι με περισσότερη πολυπλοκότητα και εξέλιξη.
Στο στόμα: Πάλι λόγω του βαρελιού, εκτός από τα αρωματικά χαρακτηριστικά που εντοπίζονται και στη γεύση, το Single Vineyard Xynisteri, είναι ένα κρασί με σώμα και πολύ ευχάριστη και μακρά επίγευση. Εδώ αξίζει να πούμε, πως γενικά το Ξυνιστέρι δεν είναι ένα κρασί που έχει τα δυο πιο πάνω χαρακτηριστικά.
Επιπλέον αυτό το κρασί όταν το αγοράσεις επωφελείται από ακόμα 1-2 παλαίωσης στο μπουκάλι.
Το Single Vineyard Xynisteri του Zambartas Wineries, είναι μια πρωτοποριακή έκφραση αυτής της αξιόλογης κυπριακής. Ταυτόχρονα δείχνει πως υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές πειραματισμού, δοκιμών και εξέλιξης της.

Κάθε χρόνο παράγονται λιγότερο από 3,000 Single Vineyard Xynisteri.

Και επειδή το κρασί, απολαμβάνεται καλύτερα με καλή παρέα και καλό φαγητό, έχοντας δοκιμάσει φέτος το Single Vineyard Xynisteri 2015, το θεωρώ ένα κρασί ιδανικό να συνοδεύει φαγητό. Δοκίμασε το με ψάρι στη σχάρα, κοτόπουλο με ελαφριά σάλτσα και platter με τυριά.

vineyard
Το αμπέλι στα Μανδριά

Πώς θα είναι το Single Vineyard Xynisteri του 2016 όμως; Όπως ανέφερε ο Μάρκος, η μείωση της φετινής παραγωγής, θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη πυκνότητα σε αρώματα. Ενδιαφέρον και αναμένουμε!

Η ώρα είχε περάσει, ήταν ήδη μεσημέρι και έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Πίσω στο οινοποιείο, συζητώντας με το Μάρκο, μου αποκάλυψε πως το Single Vineyard Xynisteri, είναι η αρχή μιας σειράς κρασιών από ιδιόκτητα αμπέλια. «Αυτά τα αμπέλια, καλλιεργούνται χωρίς χρήση χημικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων. Σεβόμαστε τη φύση».
Ταυτόχρονα είναι και αρχή της εξέλιξης του Zambartas Wineries. Στο μέλλον θα επικεντρωθούν περισσότερο στις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη και τη διάδοση τους αλλά και στην εξέλιξη και την ανάδειξη του κεφαλαίου «Κυπριακό Κρασί». Δεν θα μπορούσε να με βρει πιο σύμφωνη αυτή η απόφαση!

Το Zambartas Single Vineyard Xynisteri, διατίθεται σε επιλεγμένες κάβες και μπορείς να το απολαύσεις σε επίσης επιλεγμένα wine bar και εστιατόρια.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2016, το Zambartas Single Vineyard Xynisteri βραβεύτηκε στα βραβεία του περιοδικού Γαστρονόμος στην Κύπρο, ως το καλύτερο κρασί από Ξυνιστέρι για τη χρονιά 2016.

 

singlevineyardzambartas

Για να μάθεις περισσότερα για όλη την γκάμα του Zambartas Wineries, επισκέψου την ιστοσελίδα.

Φωτογραφίες : Παναγιώτης Μηνά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.