Κατά τη διάρκεια της τέταρτης επίσκεψης μου στην Σκωτία, επισκέφθηκα ένα από τα πιο υπέροχα και ενδιαφέροντα αποστακτήρια, αυτό του Glengoyne Whisky, όπου είχα μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Robbie Hughes, τον Distillery Manager του group. – της Μαρίας Θ. Μασούρα
Πόσα χρόνια είστε εδώ στο Glengoyne Distillery;
Τα τελευταία 14, αρχίζοντας από το πόστο του distillery manager. Τώρα είμαι Group Distillery Manager και είμαι υπεύθυνος για τα whisky μας, το Glengoyne και το Tamdhu καθώς και για το Edinburgh Gin. Όλη η παραγωγή έρχεται σε μένα. Έχω καθημερινή επαφή με το Glengoyne, αλλά ο manager του αποστακτηρίου, αναφέρει σε μένα. Δουλειά μου είναι να διασφαλίζω την ομαλή λειτουργία των αποστακτηρίων και ότι θα παράγουμε πάντα τη σωστή ποιότητα στα whisky και του gin μας.
Εκτός από τις δουλειές του γραφείου, ποιο είναι το ποιο συναρπαστικό πράγμα που κάνετε;
Τα ταξίδια μου στην Ισπανία, στην πόλη Jerez, για να αγοράσω βαρέλια στα οποία είχε ωριμάσει και παλαιώσει πριν sherry. Πήγα πρόσφατα και αγόρασα βαρέλια που θα είναι έτοιμα το 2019.
Από την άλλη αγαπώ να βρίσκομαι στο distillery κάθε μέρα. Είναι κάτι που κάνω από τα 18 μου, όταν άρχισα ξεφορτώνοντας βαρέλια σε ένα αποστακτήριο στη βόρεια Σκωτία. Από τότε, τα πράγματα εξελίχθηκαν. Μετά έγινα brewer (είναι ένας παλιός όρος για το πόστο το βοηθού διευθυντή ενός distillery). Και τελικά έγινα διευθυντής. Φυσικά μου αρέσει να κάνω whisky, είναι μια συναρπαστική δουλειά. Έχω περάσει από όλα τα στάδια ενός αποστακτηρίου. Από όλα αυτά, μου άρεσε να δουλεύω στις αποθήκες με τους εργάτες! Γενικά όμως, είναι υπέροχο πραγματικά να παράγεις ένα single malt, ένα scotch. Είναι συναρπαστικό να είσαι μέρος αυτής της βιομηχανίας!
Εν έτη 2018, ποια είναι η θέση του Glengoyne whisky, στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στην παγκόσμια;
Βρισκόμαστε στο Top 20 των Single Malt, ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες. To Glengoyne είναι ένα πολύ μικρό distillery και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ whisky. Άρα δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε σε θέματα ποσότητας.
Ποιος είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του Glengoyne Whisky;
Εδώ και 200 χρόνια, το Glengoyne, προσπαθεί να φτιάχνει συστηματικά, whisky ψηλής ποιότητας. Παράγουμε με ένα πολύ συγκεκριμένο, αργό τρόπο, κάνουμε αργή απόσταξη. Δεν μπορείς να επιταχύνεις σε αυτό το στάδιο, θα αλλάξει η ποιότητα του Glengoyne. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, αυτό το χαρακτηριστικό είναι μέρος της φιλοσοφίας μας. Είναι ένα όμορφο whisky, όχι μόνο λόγω του τρόπου απόσταξης. Είναι ο τύπος των βαρελιών που χρησιμοποιούμε. Όλα μας τα whisky παλαιώνουν σε βαρέλια sherry – έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Επίσης, το χρώμα του Glengoyne whisky, είναι φυσικό. Δεν προσθέτουμε καραμέλα. Το χρώμα αυτό προέρχεται από το βαρέλι.
Οπότε, αν χρησιμοποιήσω ένα μοντέρνο όρο, το Glengoyne Distillery, είναι ένα craft distillery.
Είναι παραδοσιακό. Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Είναι απλά δύο άντρες – έτσι όπως ήταν το 1883. Κάναμε μια αναβάθμιση το 1967, άρα χρησιμοποιούμε τις ίδιες μεθόδους εδώ και 50 χρόνια. Πάντα είχαμε άνδρες και γυναίκες να φτιάχνουν whisky και ήταν κάτι που περνούσε από γενιά σε γενιά. Είναι όπως όταν σου δίνει η μαμά σου μια συνταγή, που της την έδωσε η δικιά της μαμά και την δίνει παρακάτω. Έχουμε νεαρούς υπαλλήλους που μαθαίνουν τη δουλειά από ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, 40 χρόνια. Και αυτοί οι άνθρωποι θα δώσουν τη «συνταγή» τους.
Σχεδιάζετε να εντάξετε κάποιου είδους τεχνολογία στο αποστακτήριο σας;
Δεν θα αλλάξουμε κάτι. Υπάρχουν εξάλλου πιο αποτελεσματικοί τρόποι να δουλεύει το σύστημα μας. Αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο όσο αφορά στις ποσότητες. Παράγουμε περίπου 920,000 λίτρα whisky τον χρόνο.
Θα πειραματιστείτε καθόλου με το Glengoyne Whisky;
Πάντα ψάχνουμε τρόπους να πειραματιστούμε με τα βαρέλια, τα «παντρέματα» και με άλλους τρόπους δημιουργίας. Ο καταναλωτής θέλει επιλογές. Όταν αγοράσαμε το Glengoyne Distillery το 2003, η γκάμα του Glengoyne περιλάμβανε μόνο το 10χρονο, το 17χρονο και το 21χρονο. Μόνο τρία whisky. Στην πάροδο 14 χρονών, έχουμε κτίσει αυτό το portfolio. Είναι αισθητά μεγαλύτερο. Τον περασμένο μήνα, κοιτάζαμε κάποια βαρέλια του port (ήδη έχουμε κάποια whisky που παλαιώνουν σε βαρέλια PX). Το πρόβλημα με τον πειραματισμό στο whisky είναι ότι πρέπει να περιμένεις πολύ καιρό. Και όταν πετύχεις την παλαίωση, πρέπει να περιμένεις ξανά! (γέλια). Μπορεί να περιμένεις 10 χρόνια και μετά ακόμα 10 χρόνια. Πάντα έχουμε κατά νου, την επόμενη γενιά των ανθρώπων που θα δουλέψουν εδώ ή την επόμενη γενιά των καταναλωτών. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ναι θα δοκιμάσουμε διάφορα είδη ξύλου, για να δούμε αν πετύχει το πείραμα. Δεν πειραματιζόμαστε όμως, για χάρη του πειραματισμού. Βαρέλια στα οποία είχαν ωριμάσει κ αι παλαιώσει κρασιά Madeira, PX, Ruby Ports κλπ., ναι αυτά είναι άξια εξερεύνησης, είναι ενδιαφέροντα.
Ποια είναι η γνώμη σας για το whisky αυτό τον καιρό; Για τους καταναλωτές, του συλλέκτες, τα διάφορα whisky societies, τους blogger, τα cocktail, τα μπαρ.
Είναι μια ενεργή σκηνή! Κανένας δεν θα ανάμενε ποτέ το whisky να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Τα whisky club επισκέπτονται τα distillery, είναι μια σημαντική αγορά για μας, θα μιλήσουν για μας.
Εσείς, οι άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία του whisky, είστε στο προσκήνιο όσο ποτέ άλλοτε. Παράδοση versus μοντέρνα ζωή και τεχνολογία.
Το whisky υπάρχει εδώ και 500 χρόνια. Είναι θέμα ισορροπίας αυτό που λέτε. Πάντα είχαμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους που τους άρεσε το whisky. Απλά πρέπει επίσης να βρούμε τους νεαρότερους ανθρώπους που τους αρέσει το whisky. Όμως αυτό βελτιώνεται. Αναφέρατε τα cocktail με βάση το whisky. Έπινα ένα cocktail με whisky τις προάλλες, σε ένα μπαρ στο Aberdeen και ήταν πολύ καλό. Αν πριν από 10 χρόνια μου λέγατε για whisky cocktails, θα γινόμουν λίγο σνομπ, λίγο προστατευτικός απέναντι στο whisky. Αλλά αν γίνεται καλά…αν γίνονται όλα σωστά, τότε αξίζει τον κόπο. Το cocktail πρέπει να αναδεικνύει το whisky.
Εσείς πως απολαμβάνετε το whisky σας;
Αν δεν έχω δοκιμάσει ξανά ένα whisky, τότε θα το δοκιμάσω σκέτο για να δω πως είναι. Μετά θα προσθέσω λίγες σταγόνες νερό, για να «ανοίξουν» τα αρώματα. Και εάν δεν μου αρέσει καθόλου, θα προσθέσω πάγο!
Πείτε μου για το whisky με…cola!
Υποθέτω μπορούμε να δούμε αυτό το συνδυασμό από μια κυνική γωνιά και να πούμε «τουλάχιστον το αγοράζουν”. Από την άλλη όμως, είναι ωραίο να ξέρεις πως το whisky σου εκτιμάται.
Ποια είναι τα πλάνα του group, στο οποίο ανήκει το Glengoyne;
Έχουμε αγοράσει ακόμα ένα distillery, το Rosebank, το οποίο βρίσκεται στα Lowlands της Σκωτίας. Θα πάρουμε όμως μια διαφορετική πορεία με αυτό, όσο αφορά στη φιλοσοφία του. Μπορεί να μην κάνουμε παλαίωση σε βαρέλια sherry, αλλά να κάνουμε ωρίμαση σε βαρέλια bourbon, με αμερικάνικο δρυ. Θα δοκιμάσουμε επίσης, την τριπλή απόσταξη αντί την διπλή.
Τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τον κόσμο του whisky, για τον κόσμο των ποτών γενικά, αυτόν τον καιρό;
Είναι ένας ενδιαφέρον κόσμος! Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Δεν συνέβαινε τίποτα για δεκαετίας. Τώρα, εδώ και 10 χρόνια, κτίζεται ένα καινούριο distillery, κάθε 2-3 μήνες.
Ο κόσμος των ποτών, του gin, της μπύρας, είναι τρελός! Τα προϊόντα είναι ακριβά, ο κόσμος διαθέτει περισσότερα λεφτά για να τα δοκιμάσει. Είναι πια ένας τρόπος ζωής. Η βιομηχανία των ποτών, το καθοδηγεί αυτό. Άρα είναι ένας ωραίος κόσμος να ανήκει κάποιος. Και καθόλου βαρετός!
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Glengoyne Distillery, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τη Γλασκώβη, τον Νοέμβριο του 2017. Ακολούθησε ένα φανταστικό tasting διαφόρων Glengoyne whisky, τα οποία «παντρέψαμε» με χειροποίητες σοκολάτες.
Η γκάμα του Glengoyne Whisky, εισάγεται και διανέμεται στην Κύπρο από την Vassos Eliades Ltd.