Μονεμβασιά: Κάστρο με θέα

στις

This post is also available in: English

monemvasiageneral

Οι Ενετοί την ονόμασαν «Napoli di Malvasia», δηλαδή “Μενεξεδένια πόλη». Διαπιστώσαμε το γιατί, όταν βολτάραμε στο Κάστρο της Μονεμβασιάς ένα  απόγευμα. Της Μαρίας Θ.  Μασούρα

Ήταν Άνοιξη. Τη δεύτερη μέρα του road trip στη Πελοπόννησο, καταλήξαμε στο νοτιότερο μέρος της Λακωνίας. Πάντα ήθελα να επισκεφθώ τον βράχο που μέσα του φιλοξενούσε ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη της Ελλάδας, το Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Διασχίσαμε τη μικρή γέφυρα που χωρίζει το Κάστρο από την νέα πόλη της Μονεμβασιάς, τη Γέφυρα. Αφήσαμε το αυτοκίνητο έξω, αφού μέσα δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν επιτρέπονται τροχοφόρα. Περάσαμε εντός των μεσαιωνικών τειχών, μέσα από μια μικρή πύλη.  Εκεί αντικρύσαμε, έναν άλλο κόσμο, σχεδόν παραμυθένιο.

streets
Ακολουθώντας το κεντρικό καλντερίμι

Μέσα στο Κάστρο ο χρόνος σταματά. Δεν κάνει να βιάζεσαι. Θα ήταν άδικο εξάλλου. Το κάθε καλντερίμι, η κάθε πλατειούλα, η κάθε γειτονιά έχει τη δική της ιστορία να σου ψιθυρίσει μέσα από τα πετρόκτιστα κτίσματα της. Μια ιστορία που αρχίζει από τον 6ο αιώνα μ.Χ., όπου οι Λάκωνες έκτισαν αυτόν τον οικισμό για να προφυλαχθούν από τους Άραβες.

Από τα βυζαντινά χρόνια, που ήταν η πιο ανθηρή περίοδος στην ιστορία του Κάστρου, μέχρι τον 19ο αιώνα, αυτό το τόσο σημαντικό μέρος της νοτίου Πελοποννήσου, «έκρυβε» σπίτια πλουσίων αρχόντων και εμπόρων, πολυτελή χαμάμ, γύρω στις 40 εντυπωσιακές εκκλησίες, κουκλίστικες γειτονιές. Σήμερα όλα αυτά, σκαρφαλωμένα στους βράχους της πόλης, παραμένουν σε πολύ καλή κατάσταση και θα τα ανακαλύψεις, περπατώντας στα πολλά καλντερίμια του Κάστρου.

steps

Αυτό κάναμε και εμείς. Μελετήσαμε το χάρτη με τα πολλά καλντερίμια της πόλης και αρχίσαμε. Πήραμε το κεντρικό που αρχίζει από την πύλη. Ακολουθώντας το και περνώντας από όμορφα καταστηματάκια, ταβερνάκια και café, βρεθήκαμε στην Κάτω Πόλη, τον οικισμό που κτίστηκε κοντά στην θάλασσα.

streets3
Ο δρομος προς την κεντρική πλατεία της Κάτω Πόλης

Η κάθε γωνιά, μια άλλη γειτονιά, από τις χαραμάδες των τοίχων ξεπετάγονταν πολύχρωμα αγριολούλουδα, γεράνια και βουκαμβίλιες και τα σπίτια ήταν καλοδιατηρημένα, μερικά βαμμένα σε διάφορους χρωματισμούς, όμορφα φυτά διακοσμούσαν τους δρόμους. Σημείωσε πως η ιδανική εποχή να επισκεφθείς τη Μονεμβασιά, είναι την Άνοιξη, όταν όλα είναι υπέροχα ανθισμένα.

flowers1

Πυρήνας του Κάστρου, η πανέμορφη πλατεία του Ελκόμενου Χριστού, με το κανόνι. Εκεί βρίσκεται ο ομώνυμος μητροπολιτικός ναός, μια οθωμανική οικεία του 17ου αιώνα καθώς και ένα πρώην τζαμί που τώρα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκεί θα δεις αντικείμενα της ζωής των κατοίκων.

churchdetail1
Η πλατεία του Ελκόμενου Χριστού

Από εκεί , το επόμενο καλντερίμι μας οδήγησε σε 15 λεπτά, στο δεύτερο κομμάτι, την Επάνω Πόλη, ή όπως το λένε οι ντόπιοι,  «Γούλα». Μην βαρεθείς να ανηφορίσεις προς τα πάνω. Η θέα από εκεί είναι φανταστική ενώ αξίζει να επισκεφτείς και την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Σοφίας η οποία θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Το τρίτο, μέρος του Κάστρου, ονομάζεται Ακρόπολη και βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο.

detail5
Η θέα της πλατείας προς τη θάλασσα, με το κανόνι σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Λίγες μέρες, πριν πάμε, είχα ένα δίλημμα. Είχα αποφασίσει τότε πως στη Μονεμβασιά, αντικρύζοντας τη θάλασσα, θα είχα την απάντηση μου. Έτσι, από την πλατεία του Ελκόμενου Χριστού, ακολούθησα ένα καλντερίμι, πέρασα από την μικρή πύλη, το «Πορτέλο» και βρέθηκα στη θάλασσα.

Το καλντερίμι προς τη θάλασσα

Με θέα τις στέγες των σπιτιών του Κάστρου και με το μπλε της θάλασσας να απλώνεται μπροστά μου, έλαβα την απάντηση μου. Το καλοκαίρι, από εκείνο το σημείο υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, από όπου μπορείς να κάνεις βουτιές.

viewthought
Σκέψεις με…θέα!

Φεύγοντας, αργά το απόγευμα, σκέφτηκα πως ο Ρίτσος δεν έγραψε τυχαία αυτούς τους στίχους:

«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου.

Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου.

Κι όλο ασάλευτη μένεις

να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη»

coffeeview
Σημείο στιγμιαίας ευτυχίας!

POST IT

  • 150 μέτρα από την κεντρική Πύλη, στα αριστερά σου, θα βρεις το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, αφού από εκεί κατάγεται. Έξω από το σπίτι βρίσκεται μια προτομή του.
  • Δοκίμασε παραδοσιακές γεύσεις την Ματούλα (+ 30 27320 61660), με φανταστική θέα προς τη θάλασσα. Παράγγειλε την «σαϊτιά», μια τοπική τηγανιτή πίτα με χορταρικά και φυσικά τις χυλόπιτες ενώ αξίζει να δοκιμάσεις τα φρέσκα ψάρια.
  • Επίσης αξιόλογο εστιατόριο, είναι η Μαριάνθη (+30 27320 61371) όπου εκτός από σαϊτιά, θα δοκιμάσεις και τη «στάμνα», τοπική σπεσιαλιτέ, με χοιρινό, λαχανικά και τυρί.
marianthi
Στης Μαριάνθης για παραδοσιακές γεύσεις
  • Για ποτό, σε μια όμορφη βεράντα με τη θάλασσα στο πιάτο, τσέκαρε το Ενετικό, το πρώτο καφέ που βρίσκεις μόλις μπεις στο Κάστρο ( FB: Enetiko Cafe & Cocktail Bar).
  • Φεύγοντας από το Κάστρο, τσέκαρε τα εργαστήρια της νέας πόλης και πάρε τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά και τα χειροποίητα τοπικά ζυμαρικά, τις «γκόγκες».
amigdalota1
Τα αμυγδαλωτά της Μονεμβασιάς
  • Διαμάντι στην περιοχή, είναι το υπέροχο Kinsterna Hotel & Spa, στον Άγιο Στέφανο. Υπέροχα αναπαλαιωμένο κτίσμα με ένα πολύ καλό εστιατόριο που σερβίρει ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις.
  • Μέσα στο Κάστρο, υπάρχουν αρκετοί ξενώνες, που προσφέρουν μια επίσης ωραία επιλογή διαμονής.
shop
Πάρε μαζί σου τοπικά προϊόντα από τα καταστηματάκια του Κάστρου
  • Πριν τον 13ο αιώνα, ο τοπικός οίνος ήταν το γλυκό κρασί Malvasia, που πήρε το όνομά του από την περιοχή. Ο οίνος Μαλβάζια, θεωρείται ιστορική ονομασία προελεύσεως και προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως για  οίνο λευκό γλυκό από λιαστά σταφύλια και οίνο λικέρ από λιαστά σταφύλια.  Χρησιμοποιείται πια, ως κύρια ποικιλία για την δημιουργία του βραβευμένου Μονεμβασιά- Malvasia, που φτιάχνεται από λιαστά υπερώριμα σταφύλια, από την Οινοποιητική Μονεμβασιάς ( www.malvasiawines.gr).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.