CHIVAS ULTIS: ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLENDED MALT WHISKY ΑΠΟ ΤΗ CHIVAS REGAL

στις
Το Strathisla distillery, το πιο παλιό με συνεχόμενη λειτουργία αποστακτήριο στη Σκωτία, ιδιοκτησία της Chivas Regal

 Η εμβληματική εταιρεία σκωτσέζικου whisky, Chivas Regal, έχει λανσάρει το 2017 το πρώτο της blended malt, το Chivas ULTIS. Το δοκίμασα παρέα με τον Colin Scott, τον 5ο Master Blender της Chivas Regal και τώρα Custodian Master Blender – της Μαρίας Θ. Μασούρα

Γεννηθήκατε σε μια οικογένεια που ασχολείτο με το ουίσκι.

Ο πατέρας μου και ο παππούς μου, δούλευαν στον χώρο του whisky. Γεννήθηκα στο Orkney, ένα νησί βόρεια της Σκωτίας. Εκεί υπάρχουν δύο αποστακτήρια (distillery) για whisky, το Highland Park και το Scapa, το οποίο είναι πια μέρος της γκάμας της εταιρείας μας. Ο πατέρας μου δούλευε στο distillery του Highland Park, έτσι ουσιαστικά μπορείτε να πείτε πως μεγάλωσα εκεί. Όταν μπήκα και εγώ στον χώρο, στα 23 μου, εντάχθηκα στην ομάδα του Chivas. Πριν από αυτό ασχολήθηκα με τη λογιστική και ήταν βαρετά! (γελάει). Αν και πολλοί από τους πελάτες μας ήταν εταιρείες whisky.

Πίνατε whisky εκείνη την περίοδο;

Όχι, κατακρίβειαν! Όταν όμως εντάχθηκα στη Chivas Regal και στον κόσμο του whisky και άρχισα να το καταλαβαίνω, τότε έγινε μέρος της ζωής μου και το αγάπησα.

Θα λέγατε πως το whisky είναι ένα ποτό που απολαμβάνει κάποιος που έχει μάθει να πίνει;

Εξαρτάται από το περιβάλλον που μεγαλώνει κάποιος. Στην Βρετανία όταν μεγάλωνα, είχαμε μπύρες. Αυτές πίναμε γιατί ήταν πιο φθηνές από το whisky. Παραδοσιακά όμως, πάντα το whisky ήταν το ποτό που απολάμβανε κάποιος όταν ανέβαινε επαγγελματικά και είχε λεφτά για να αγοράσει whisky, είτε αυτό ήταν single malt ή premium.

Έχει αλλάξει όμως αρκετά η κουλτούρα του whisky τα τελευταία χρόνια, έτσι δεν είναι;

Ναι. Πριν από 60 χρόνια, τα πράγματα στον τομέα μας ήταν πολύ απλά. Δεν υπήρχαν όλα αυτά τα εκατοντάδες whisky. Όταν άρχισα να δουλεύω στη Chivas, είχαμε μόνο το Chivas 12, το Glenlivet 12, το Royal Salute 21 και κάποιες άλλες ετικέτες. Τώρα έχουμε μια ολόκληρη οικογένεια από Chivas, Glenlivet και Royal Salute whisky. Σημαντικό ρόλο φυσικά παίζει το marketing, αλλά και το γεγονός πως όταν λανσάρουμε ένα νέο προϊόν, ολόκληρος ο κόσμος το μαθαίνει αμέσως! Οι blogger, οι δημοσιογράφοι κλπ.

’Έχει αλλάξει επίσης, ή μάλλον έχει επεκταθεί και το προφίλ του whisky drinker.

Σαφώς. Τότε ήταν το ποτό του μπαμπά, του παππού, ένα ποτό “αντρικό” και δεν έβλεπες γυναίκες να το απολαμβάνουν. Από τη δεκαετία του 70 και μετά, τα πράγματα άλλαξαν. Εν έτη 2017, έχουμε τα μπαρ και τα cocktail-bar. Βρίσκω φανταστική αυτή την εξέλιξη! Τώρα, όταν πάει κάποιος σε ένα μπαρ, μπορεί να απολαύσει whisky αλλά και cocktail με βάση το whisky.

Strathisla distillery

Ας επιστρέψουμε στην εποχή που ενταχθήκατε στην οικογένεια του Chivas.

Όταν με προσέλαβαν στην εταιρεία, δεν πήγα ως blender, αλλά ως εκπαιδευόμενος μάνατζερ, στα γραφεία μας στο Εδιμβούργο. Στην πορεία, πέρασα από τα πόστα της εμφιάλωσης, του packaging και μετά έγινα quality manager.

Πώς καταλήξατε στην παραγωγή και στη δημιουργία, δηλαδή το blending;

Ο quality manager και ο spirit manager δουλεύουν μαζί και ο blender είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του αποστάγματος. Έτσι δούλευα μαζί τους και αργότερα ο blender με κάλεσε να γίνω μέλος της ομάδας του. Δούλεψα με τον 4ο Master Blender της Chivas Regal, τον Jimmy Lang, για αρκετά χρόνια και όταν αφυπηρέτησε τον Δεκέμβρη του 1988, ανέλαβα ως Master Blender τον Γενάρη του 1989. Από τότε ήμουν ο Master Blender της Chivas μέχρι πέρσι όταν ανέλαβα το ρόλο του Custodian Master Blender.  Εδώ και ένα χρόνο δουλεύω με την ομάδα των blender της εταιρείας, με επικεφαλής τον Sandy Hyslop. Δεν έχω όμως καθημερινή επαφή με το blending, είμαι πια στο κομμάτι του marketing.

CHIVAS ULTIS: THE ULTIMATE CELEBRATION OF THE HEART AND SOUL OF CHIVAS REGAL

Το Chivas Ultis έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την δημιουργία του όσο αφορά στο blending!

Πρόκειται για ένα whisky που έχει δημιουργηθεί από την καινούρια ομάδα ως ένας φόρος τιμής προς τους 5 Master Blenders της Chivas Regal, που έχουν περάσει από την εταιρεία από το 1909. Εγώ είμαι ο 5ος και τελευταίος Master Blender της Chivas. Υπόψη σας, δεν είχα  εμπλοκή στη δημιουργία του Chivas Ultis.

Εξ ου και η φράση που συνοδεύει το  Chivas Ultis είναι “ the essence of blending”.

Ακριβώς. Αυτό το whisky αποτίνει φόρο τιμής στην τέχνη του blending, αφού για να δημιουργηθεί χρησιμοποιούνται βαρέλια από 5 διαφορετικά single malt. Το αποτέλεσμα είναι ένα blended malt, πιστό στο διαχρονικό και χαρακτηριστικό στιλ του Chivas Regal, το οποίο είναι ένα απαλό αλλά ταυτόχρονα πλούσιο whisky με ισορροπημένο γευστικό προφίλ.

Πώς μεταφράζεται ο συσχετισμός των 5 Master Blender με τα 5 διαφορετικά single malt που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του Chivas Ultis;

Είναι σαν να παίρνεις 5 ανθρώπους και δημιουργείς μια εξαιρετική ομάδα. Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να έχεις τους σωστούς πέντε ανθρώπους, ο καθένας να συμπληρώνει τον άλλο. Με αυτή τη λογική, το Chivas Ultis, βρίσκεται σε πιο προνομιακή θέση από το καθένα από τα single malt ξεχωριστά. Έχεις όλα αυτά τα υπέροχα single malt, αλλά κατακρίβειαν το blend τους είναι πολύ καλύτερο. Παίρνουμε διαφορετικά ποσοστά από το καθένα. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Αν αλλάξεις ένα από αυτά τα ποσοστά, αλλάζεις το αποτέλεσμα, και κατ’ επέκταση, την ισορροπία των γεύσεων. Αυτό κάνουμε με το blending κάθε χρόνο. Στο Chivas 18, ο αριθμός των whisky που χρησιμοποιούμε είναι διαφορετικός από χρόνο σε χρόνο.

Πώς καταφέρνετε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα τότε;

Εξισορροπούμε τις γεύσεις, προσθέτοντας άλλα whisky. Δεν υπάρχουν δύο τα ίδια, όμως υπάρχουν παρόμοια. Αφαιρείς μια γεύση και προσθέτεις μια άλλη για να ισορροπήσεις το blend. Συνεργαζόμαστε στενά, με το τμήμα καταγραφής εμπορευμάτων, που γνωρίζει τη διαθεσιμότητα του κάθε whisky. Κάθε χρόνο γεμίζουμε τα άδεια βαρέλια με νέα αποστάγματα και τα αφήνουμε στην αποθήκη μέχρι να αποφασίσουμε τι να τα κάνουμε.

Για ποια δημιουργία σας είστε πιο περήφανος;

Για το Chivas 18. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας μετά το Chivas 12. Από το 1938 μέχρι το 1997, υπήρχε μόνο ένα Chivas Regal, το 12. Μετά δημιούργησα το 25, το Chivas Brothers’ Blend ( υπάρχει μόνο στα duty free), το Extra και το Icon.

Υπάρχει, μια – κατά τη γνώμη μου εντελώς λάθος – προκατάληψη ενάντια στα blended whisky. Ότι είναι κατώτερα ποιοτικά από τα single malt.

Το blending είναι μια μορφή τέχνης. Για παράδειγμα, για το Chivas, χρησιμοποιούμε ένα καπνιστό whisky από το Islay. Είναι κρυμμένο, όμως είναι εκεί. Χρησιμοποιούμε τη δύναμή του για να δώσουμε ένταση στο Chivas, αλλά δεν θέλουμε να απελευθερώσουμε τη γεύση. Αυτός είναι ο ορισμός του blending, μια ισορροπία γεύσεων. Το Chivas έχει αυτή την αρμονία γεύσεων. Όταν το γευτείς, θα εντοπίσεις τις λουλουδάτες νότες, τις γλυκιές, τις φρουτώδεις. Ή μπορεί να εντοπίσεις μια περισσότερο από τις άλλες. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό ουρανίσκο.

Όταν δοκίμασα το Chivas Ultis, εντόπισα δύο πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία. Ένα έντονο ανθικό  στοιχείο και ταυτόχρονα ζεστά μπαχαρικά. Μου θύμισε ένα κόκκινο λουλούδι.

Ακριβώς! Ένα έντονο καλοκαιρινό λουλούδι.

Θα το έλεγα κόκκινο γεράνι…

Ναι! Το βρίσκεις αυτό στο Chivas Ultis! Μου άρεσε, είναι πολύ ποιητικό αυτό που είπατε!

Ένα whisky, ραφιναρισμένο, με γεμάτο σώμα και ταυτόχρονα με ένα punch.

Βεβαίως. Είναι επίσης κρεμώδες και απαλό. Ξέρετε το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μπορεί κάποιος να περιγράψει τι γεύεται. Έτσι όταν περιγράψατε το κόκκινο γεράνι στο Chivas Ultis, ήταν μια σπουδαία εικόνα!

Πρέπει να σας πω πως η συσκευασία, οι ροζ λεπτομέρειες, τα 5 χαραγμένα δακτυλίδια στο πώμα και ο λατινικός αριθμός V στη βάση και την ετικέτα, που συμβολίζουν τους 5 master blenders και τα 5 single malt, όλα μαζί δίνουν την εικόνα ενός πολύ εκλεπτυσμένου και ευκολόπιοτου whisky. Και αυτή την εντύπωση είχα όταν το δοκίμασα.

Αυτή είναι η δύναμη του Chivas. Είναι ένα whisky, που δεν χρειάζεται να το πολεμήσεις πολύ. Είναι εύκολο να το απολαύσεις.

Γιατί δεν υπάρχει ένδειξη ηλικίας στο μπουκάλι του Chivas Ultis;

Στην εταιρεία μας είχαμε ανέκαθεν whisky με αναγραφή ηλικίας αλλά και χωρίς. Δεν είναι κάτι καινούριο το να μην αναγράφουμε την ηλικία.

Κάποιοι συλλέκτες λένε πως θέλουν να βλέπουν την ηλικία στο whisky που αγοράζουν.

Πολλοί θέλουν να ξέρουν, αυτό είναι αλήθεια. Καθορίζει που στέκεται το whisky. Αλλά και πάλι δεν ξέρουν. Για παράδειγμα το Chivas 12, δεν είναι απλά ένα 12-χρονο whisky μέσα στο blend. Έχουμε 12χρονο whisky, 13χρονο,14χρονο κλπ. Πολλοί νομίζουν πως η αναγραφή ηλικίας σε ένα blended whisky είναι η μέση ηλικία των whisky που έχουν χρησιμοποιηθεί. Όμως αυτό που  σημαίνει είναι πως δεν υπάρχει σταγόνα από ένα whisky, λιγότερο από 12 χρονών.

Πώς συστήνετε να απολαύσει κάποιος ένα whisky; Να προσθέσει νερό, ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, σκέτο;

Δεν υπάρχουν κανόνες. Από τη στιγμή που έχετε το Chivas μέσα στο ποτήρι σας, η δική μου δουλειά έχει τελειώσει. Από τη άλλη, δεν θα προσθέσετε στο Chivas Ultis, cola. Δεν θα το κάνετε αυτό σε ένα prestige whisky. Όταν μαθαίνει κάποιος να καταλαβαίνει τις γεύσεις και τη δουλειά που γίνεται πίσω από ένα whisky, τότε μαθαίνει και πως να το πίνει.

Strathisla distillery

Η ΤΈΧΝΗ ΤΟΥ BLENDING

Είναι η διαδικασία του blending, μια μορφή τέχνης ή ένα είδος επιστήμης;

Είναι ένα είδος επιστήμης, όμως κατ’ εμένα, υπάρχει μια τέχνη σε αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσεις τη συνοχή στο τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι τέχνη.

Ποιες διαδικασίες ακολουθείτε για το blending; Τι ρόλο παίζει η όσφρηση;

Όσο κινούμαστε τεχνικά, άλλο τόσο χρησιμοποιούμε και τη μύτη μας. Λόγω πολύχρονης εμπειρίας στο blending, όταν έχουμε το βαρέλι με το whisky μπροστά μας, με το όνομα και την ημερομηνία, ξέρουμε και πως θα είναι αρωματικά και γευστικά αυτό το δείγμα. Επίσης, όταν ενώνουμε τα whisky, γνωρίζουμε ήδη πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και πως θα δουλέψει το ένα με το άλλο.

Άρα είναι σημαντικός και ο ανθρώπινος παράγοντας, δεν είναι μόνο επιστήμη.

Φυσικά! Είναι η δική μας γνώμη που μετράει, για παράδειγμα πως θα είναι το blend των βαρελιών για το Chivas 18. Όμως πρέπει να τονίσω πως υπάρχει ακόμα μια λέξη που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και δεν έχετε αναφέρει: Πάθος!

Υπέθεσα πως αυτό είναι δεδομένο σε αυτό τον τομέα της δουλειάς…

Όχι απαραίτητα. Σίγουρα όμως πρέπει να έχει κάποιος πολύ πάθος για να γίνει blender.

Γιατί;

Δεν κάνεις αυτή τη δουλειά για τα λεφτά. Αν δεν έχεις πάθος, οι άλλοι παράγοντες (π.χ. η πίεση από την παραγωγή), θα επέμβουν σε αυτό που κάνεις. Το “μοιάζει αρκετά” δεν είναι αρκετά καλό. Πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο whisky, κάθε φορά, κάθε χρονιά. Και αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να παίρνουμε καθημερινά. Πρέπει να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να ξέρεις πότε κάνεις λάθος και πότε να αρχίσεις ξανά από την αρχή.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα της εταιρείας; Πότε θα δούμε το επόμενο whisky;

Πάντα υπάρχει κάτι στα πλάνα μας! Έχουμε καταπληκτικές ομάδες Marketing που ξέρουν τι συμβαίνει στον κόσμο, ποιες είναι οι τάσεις, τι ζητούν στα duty free, τι ψάχνουν οι δημοσιογράφοι, οι blogger, οι επαγγελματίες του χώρου. Έχουμε μια μεγάλη ομάδα ανάπτυξης νέων προϊόντων, που σκέφτεται πάντα το μέλλον και εμείς προγραμματίζουμε ανάλογα το τμήμα καταγραφής προϊόντων. Άρα ξέρουμε χρόνια πριν τις ανάγκες μας. Σκεφτείτε όμως πως παρουσιάζουμε ένα whisky κάθε χρονιά, τα τελευταία 4 χρόνια. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το κάθε νέο whisky που δημιουργούμε, διατηρεί πάντα το χαρακτηριστικό Chivas Regal Style!

Μια γεύση από Chivas Ultis

Το καθένα από τα 5 malt whisky που ενώνονται για να δημιουργηθεί το Chivas Ultis δίνει τα δικά του γευστικά στοιχεία. Το Allt A’ Bhainne δίνει τα μπαχαρικά και τη γεύση του malt, το Braevel, στοιχεία από λουλούδια, μέλι, δέρμα και πράσινες νότες, το Tormore, πλούσιο χαρακτήρα πορτοκαλιού, το Longmorn μια απαλή, κρεμώδη, με βανίλια και toffee γεύση και το Strathisla, η καρδιά του Chivas Blend, θα σου αφήσει μια φρουτώδη γλυκιά επίγευση.

 

Το Chivas Ultis εισάγεται και διανέμεται στην Κύπρο από την Tempo Beverages Cyprus.  Η συνέντευξη πρωτοδημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017, στο Sigmalive και αποσπάσματά της στα περιοδικά Capital Today και Time Out Cyprus, στα τεύχη Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.