This post is also available in:
Καθώς στέκεσαι πάνω από το κάστρο, με λίγη φαντασία μπορείς να διακρίνεις πίσω από το λόφο, τη ψιλόλιγνη φιγούρα του Δον Κιχώτη, καβάλα στο ξερακιανό του άλογο και πίσω του να ακολουθεί ο Σάντσο, με το ταπεινό του γαϊδουράκι. Στο Caceres, θα νομίζεις πως είσαι ήρωας σε παραμύθι του Θερβάντες.
Του Θέμη Μασούρα
Εδώ Μεσόγειος
Το τοπίο Μεσογειακό. Πέτρες, χώμα στεγνό από την έλλειψη βροχής, με λίγη χαμηλή βλάστηση και παντού ελιές, αμυγδαλιές, δρύες και κυπαρίσσια Λίγο πριν την κορυφή του λόφου είναι ο προορισμός μας, μια μικρή έπαυλη όπου είμαστε καλεσμένοι για paella, το παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας. Ο Gaspar, ο οικοδεσπότης με περηφάνια μου αναφέρει ότι ξόδεψε πολύ χρόνο και κόπο για να δημιουργήσει ό, τι εμείς θαυμάζαμε και απολαμβάναμε εκείνο το απομεσήμερο στη μικρή έπαυλη στην πόλη του Caceres (Κάθερες στα Ελληνικά) στην Ισπανία.
Why do storks always return to Caceres ;
Οι πελαργοί πάντοτε επιστρέφουν στο Caceres γιατί από τις κορυφές των πύργων της μπορούν να αγναντεύουν τα 2000 χρόνια της Ισπανικής κουλτούρας και ιστορίας που βρίσκεται συγκεντρωμένη σ’ αυτό το σημείο, σ’ αυτή τη πόλη. Είναι για αυτό το λόγο που η πόλη έχει θέση υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016 , ένα σημείο στο χρόνο που καθιερώνει τη πόλη σαν γέφυρα σύνδεσης της Ευρώπης με τη Λατινική Αμερική.Το Caceres, βρίσκεται300 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη, και 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πορτογαλίας. Είναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας της Extremadura και ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 25 π.Χ. Στο πιο ψηλό της σημείο διακρίνεται η παλιά πόλη με τα κάστρα και τα μεσαιωνικά αρχοντικά, όλα διατηρημένα άριστα, για να θυμίζουν τη ζωή περασμένων εποχών. Στις κορυφές των κτιρίων και σε σημεία που ξεχωρίζουν εύκολα διακρίνεις τις φωλιές των πελαργών.
Πιες ένα σύκο!
Σήμερα η πόλη σφύζει από ζωή με πολλά μικρά καταστήματα που πουλούν τοπικά προϊόντα όπως παραδοσιακά γλυκά και τάρτες από κεράσια από τη διπλανή κοιλάδα Jerte και ηδύποτα από κάστανο και σύκα. Το Caceres είναι φημισμένο για τα υπέροχα μαγειρευτά του με χοιρινό, αρνάκι και κυνήγι γαρνιρισμένα με τηγανιτά ψωμάκια (migas). Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις υπέροχες αυτές γεύσεις στο Atrio (Avenida de España, 30) , ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Ισπανίας , στο El Figon de Estaquio (elfigondeeustaquio.com) , ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της πόλης και σε πολλά άλλα που βρίσκονται στη Plaza Mayor, την κεντρική πλατεία του Caceres.
Η ιεροτελεστία της paella
Η Maria Jose, μια όμορφη Σπανιόλα, μας δέχτηκε στο σπίτι της και ο Gaspar, μαζί με δύο Πορτογάλους φίλους του, ανέλαβαν να φτιάξουν την paellaπου, όπως φαίνεται, αποτελεί ανδρική υπόθεση. Πρώτα απ’ όλα, είναι η paellera. Ένα μεγάλο σκεύος σαν τηγάνι με διάμετρο περίπου ένα μέτρο, για να χωράει αρκετό υλικό, και με πέντε πόντους περίπου βάθος με χοντρή βάση. Υλικά, όπως θαλασσινά ( γαρίδες, καλαμάρια , διάφορα οστρακοειδή), κομμάτια κοτόπουλο ή άλλο άσπρο κρέας σιγοβράζουν όλα μαζί για να δώσουν όλα τα υγρά τους και να επιτευχθεί η ανάλογη γεύση. Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, είναι αποτέλεσμα της προσθήκης σαφράν. Κάποια στιγμή τοποθετείται το ρύζι και στη συνέχεια, όλο το μίγμα σιγοψήνεται για αρκετή ώρα για να φουσκώσει το ρύζι , να ψηθεί και να τραβήξει όλα τα νόστιμα υγρά των θαλασσινών και κρεάτων και να πάρει τις υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις των αρωμάτων που ήδη έχουν προστεθεί.
Εντός των τειχών
Τα παλάτια, τα μεσαιωνικά κτίσματα και οι εντυπωσιακοί ναοί εντός της πόλης, θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Γύρω από την Plaza de Santa Maria, μπορείς να επισκεφτείς το παλάτι Carvajal, δίπλα του είναι ένας πύργος, κτίσμα του 12ου αιώνα ενώ εκεί επίσης βρίσκεται και το μεγαλύτερο παλάτι στην πόλη, το Mayoralgo. Αξίζει επίσης, να βγάλεις φωτογραφίες, στον γοτθικό ναό της Santa Maria, όπου μέσα υπάρχουν αγάλματα ανεκτίμητης αξίας, εντυπωσιακή μπαρόκ αρχιτεκτονική και η διάσημη εικόνα του Cristo de los Blazquez , γνωστή επίσης και ως Cristo Negro ( «Μαύρος Χριστός»).
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό TASTE τον Ιούνη του 2010. Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Θέμη Μασούρα, εκτός από εκείνες στις οποίες αναγράφεται διαφορετική πηγή.
Ο Θέμης Μασούρας, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εκπαιδευτική Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. Δίδαξε αγγλικά για 35 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και αφυπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης. Στον ελεύθερο του χρόνο (που σχεδόν ποτέ δεν έχει), είναι δεινός κηπουρός, φροντίζει τα ζώα του, ταξιδεύει και απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής.